A jövő kávézója napelemmel működik

napelemes rendszerekMi is lehetne hipszterebb dolog, mint egy olyan kávézó, ami a környezettudatosságra épít, és ilyen elvek alapján működik? Már elértük azt a kort, hogy a munkahely egy tágabb fogalom legyen, és a kávézókban, laptoppal ülő fiatalok a legjobb bizonyítékai ennek. Szeretik a természetet, igénylik a közösséget, ahogy engem is inspirál egy-egy új hely; a lényeg az, hogy jól érezzem magam. Amikor először hallottam erről a kávézóról, rögtön el akartam menni és megnézni, hogy miként lehet egy vendéglátóipari egységet környezettudatosan működtetni. Aztán nagyon meglepődtem. Az hagyján, hogy igyekeznek mindent újrahasznosítani, külön gyűjteni, és gazdaságosan felhasználni, de az, hogy napelemekkel oldják meg az áramellátást, már tényleg túltett minden elképzelésemen.

Volt szerencsém egy interjút készíteni a tulajjal, aki a húszas éveiben jár, és mindig is egy olyan „kilóg a sorból” fazon volt. Mindig más úton járt, mindent másképp csinált, és most lám, meg is lett az eredménye. Ki akartam kérdezni a kezdetektől a kiteljesedésig, de végül leragadtunk a napelem rendszereknél. Nagyon hosszasan, és szakszerűen fejtette ki a napelemek működési elvét, amiből arra következtettem, hogy teljes mértékig otthon van a témában, és mielőtt belevágott volna a kivitelezésbe, alaposan elmélyült benne. Sokat tanultam tőle a beszélgetés során, többek között azt, hogy a napfény által mozgásba hozott részecskék révén a kávézó villanyszámlája nulla. Nem kerül semmibe, így, amit eredetileg arra fordítottak volna, azt kávé- és teakülönlegességekre költik, ezzel is színesítve a repertoárt. A fiatalság ki van éhezve az újdonságra – mondta, és ezt az éhséget lehet úgy is csillapítani, hogy olyan alternatívákat mutatunk, amik közelebb visznek a természethez, illetve annak megóvásához. A napelemes rendszerek ehhez az elképzeléshez tökéletesen passzolnak, ugyanis modernnek számítanak, és a jövő felé mutatnak. A technika már lehetővé teszi azt, hogy a Nap fényerejét – egy inverter segítségével – átalakítva értéket teremtsünk.

A közvélemény azt mutatja, hogy nehezebb meggyőzni az idősebb korosztályt ennek tényleges hasznosságáról, de a fiatal generáció fogékony rá, és remélhetőleg eljön az az idő is, amikor mindennapi igény lesz rá. A szakemberek most is nagyon elfoglaltak, de legtöbbször olyan indíttatásból érkeznek a megrendelések, amelyek inkább a pénztárcát célozzák meg, és nem feltétlenül a környezetkímélő üzemmódot. Persze, tisztelet a kivételnek, van aki már messzebbre is lát, és hajlandó nagyobb összeget áldozni rá, amely később megtérül, mégis még mindig csak a terjeszkedés állapotában vagyunk.

Visszatérve a kávézóra, és annak napelem rendszerére, a tulajdonos levezette nekem a működés feltételeit és elveit egyaránt. Álmomban se gondoltam volna, hogy ennyi gépet ki tud szolgálni a rendszer, de gondos tervezéssel, és pontos mérésekkel minden lehetséges. Itt beszélgettünk arról is, hogy a mezőgazdaságban terjedt el még a napenergia hasznosítása, ugyanis sokszor olyan helyeken vannak az ilyen telepek, amelyek el vannak zárva a külvilágtól, és máképp nem lehetne megoldani az áramellátást. Ilyen telephely – többek között az is – ahol azok a tehenek élnek, amelyektől a tejet veszik, hiszen háztáji alapanyagokkal dolgoznak. Nem csak kávé és tea van, hanem harapnivaló is, mint például a többféle melegszendvics, amik közül nehéz választani.

A tulajdonos még azt emelte ki az interjúnk végefelé, hogy az emberekben van egyfajta félelem az újdonságok iránt, és ez mindig is így volt a történelem során. Gondoljunk csak bármelyik művészeti vagy technikai újításra, a legtöbb esetben szkepticizmussal fogadták, de, amint úgy érezték, hogy a hasznukra válik, vagy netalántán meg is könnyíti az életüket, szükségük lett rá. Én úgy gondolom, hogy a napelem rendszerekkel is előbb vagy utóbb, de ez lesz. Ma még csak a jövő energiaforrása, holnap már a mindennapoké!

napelemes rendszerek
napelemes rendszerek