Az internet előnyei a munkakeresésben

A világ egyik legjobb találmánya egyértelműen az internet. gondoljunk csak bele, mennyivel megkönnyített a mindennapi életünket az, hogy az információ áramlása ilyen mértékben felgyorsult.

Én például szerettem volna külföldön munkát vállalni, lehetőség szerint Ausztriában, mivel egyrészt nincs is messze, másrészt jól beszélem a nyelvüket, harmad részt jók arra felé a fizetések, negyedrészt a vendéglátó iparban szinte mindig hiány van a munkaerő tekintetében, így relatíve könnyű állást találni. Ettől függetlenül húsz évvel ez előtt nem kevés időmbe került volna, hogy a különböző újságokat végigolvasva, embereket megkérdezve, esetleg kiutazva, körülnézve kiderítsem, hogy milyen lehetőségeim vannak. Ezek után letárgyalni a dolgokat még külön idő és kényelmetlenség lett volna, valószínűleg jó sok utazással megspékelve. Nem mondom, hogy reménytelen ügy, de azért rengeteg macera és költség lett volna, és nem kevesebb idő, mire minden a helyére kerül.

Ehhez képest nézzük, mi történik ma. Amikor elhatároztam, hogy kimegyek dolgozni, fogtam magam leültem a gép elé, és az internet segítségével utána néztem, hogy milyen lehetőségeim vannak. Az egyik keresésem után, kidobta a tiroli.hu címet, ami egy pályáztató cég oldala. Itt nagyjából tíz perc alatt megtudtam, hogy milyen szisztémában dolgoznak, és mik a feltételeik. Nem kellett egy nap ahhoz, hogy találjak egy céget, akik tudnak nekem segíteni. Fel is hívtam őket (bár a telefon nem az internet érdeme) és egy laza húsz perces beszélgetéssel bebizonyítottam, hogy tényleg tudok németül. Egy hét múlva már kész volt a szakmailag tökéletesen kivitelezett önéletrajzom, és ki is lett küldve a partnereknek, szintén az internet áldásos hatásainak köszönhetően. Négy napra rá, már megvolt, hogy hol és mikor kezdek, mennyit kapok, meddig kell kint lennem, és minden egyéb részlet. Ez alatt a négy nap alatt ugyanis rengeteg e-mailt (amihez elengedhetetlen az internet) és telefonhívást kaptam, így maximum a bőség zavarával kellett megküzdenem.

A pályáztató céggel kötött szerződésemben benne volt, hogy ha nem találnak két hét alatt számomra megfelelő munkát, akkor vissza fizetik a pénzemet. Így sikertelenség esetén nem igazán vesztettem volna sokat, míg húsz évvel ezelőtt az útiköltségeimet, és egyéb kiadásaimat nem térítette volna vissza senki. Ráadásul a szezon alatt folyamatosan kontaktban voltak velem, és ha szükségem lett volna rá, akkor segítettek volna, akár újrapályáztatással is. Telefon és internet nélkül ez a kapcsolattartás is nehézkesebb lett volna.

Összességében tehát nagyon is örülhetünk annak, hogy már mindenki számára könnyen elérhető a világháló, hiszen láthatjuk, hogy a fentebb említett esetben is mennyire megkönnyítette a dolgomat, ez a fantasztikus találmány. És ez még csak egy példa volt a sok közül. Ne mulasszuk hát el kihasználni az előnyeit, lehetőleg minden téren. Aki például ausztriai munkát akar, az keressen rá a tiroli.hu-ra.