Az interneten is van használható tudás a fűtési rendszerekről?

Bár az idősebb barátaim, ismerőseim, a szüleim engem is a legfiatalabb generáció tagjának tartanak, tisztán emlékszem arra, amikor először hallottam arról, hogy a moziműsort online is meg tudom nézni. Úgy éreztem magam, mint egy távoli jövőben játszódó sci-fiben. Ma ez már nevetséges, sőt, az új generáció aligha van igazán tudatában annak, hogy az interneten kívül is van vagy legalábbis volt élet…

És innen, a betárcsázós otthoni internettől rengeteg ugrásszerű lépcsőfok vezetett a jelenkorhoz: a mobiltelefon, a kábeles és más otthoni internet, a WiFi, majd a mobilnet. WAP, 2G, 3G, 4G és a “félelmetes” 5G.

Na de minden fent van az interneten? Mióta megjelent a közösségi média, mondhatjuk, hogy több is, mint szeretnénk. Érdekes lehet például a saját nevünket beütni: minden, amit találunk, olyasmi, amit meg akartunk osztani a világgal, azaz a világon bárkivel? Jó kérdés, bonyolult is rá jó választ adni.

De most nem ez a célunk, hanem az, hogy megtudhatunk-e hasznos információkat a fűtésrendszerekről. Meg bizony! Nemrég találtam a Klímaglobál honlapját, ahol rengeteget meg lehet tudni például ezekről a témákról: Fűtőpanel árak fűtőpanel webáruház, elektromos fűtőpanelek működése, fűtőpanel elérhetőség, hatékonyság, sőt, klíma, hőszivattyú, elektromos fűtés, ehhez kapcsolódó pályázatírás, és a vételhez szükséges áruhitel kategóriákban is.

Az elektromos fűtőpanel, bár jelenleg nem igazán elterjedt, ez a közeljövőben könnyen megváltozhat. Talán ismerjük a sztereotípiát, hogy az elektromos fűtőberendezések nagyon sokat fogyasztanak. Ez sok esetben igaz is, de nem mindig. A technológia fejlődése ilyen és ehhez hasonló alapvetéseket sokszor nagyon gyorsan cáfolta meg: talán emlékszünk azokra az időkre, amikor az automata váltós kocsik jóval több üzemanyagot fogyasztottak, mint régi, manuális társaik. Vagy a mosogatógépek jóval több vizet, mint a kézi mosogatás. Lehet, hogy a mosógépekkel is ez volt a helyzet, amikor megjelentek. És könnyen lehet, hogy néhány évtized múlva a “standard” az elektromos fűtés lesz, miközben elektromos autókkal járunk. És az energiát megújuló forrásból, például napelemekkel, napkollektorokkal vagy hőszivattyúkkal szerezzük majd be. De elkalandoztam.

Léteznek tehát elektromos fűtési fűtőrendszerek, panelek. Olyan esetekben, amikor új építésű házba tervezünk fűtési rendszert vagy használt, de jó állapotú, kiváló szigeteléssel rendelkező, nem huzatos lakásnak keresünk fűtési rendszert, az elektromos nagyszerű megoldás lehet. A jó szigetelésnek köszönhetően könnyű felmelegíteni az egész lakóhelyet, általában helyiségenként egy elektromos panellel (persze nagy különbségek vannak, a honlapon láthatjuk, hogy a teljesítmények eltérőek, 400 W-tól egészen 2000 W-ig terjednek, tehát ha jól értelmezem, van, amelyik ötször olyan erős, mint egy másik), így az elektromos fűtőpanel akár egyedül is megállja a helyét, mint fűtési rendszer.

Ha azonban van már kiépített rendszerünk, legyen az gázzal, tűzifával, olajjal vagy bármi mással működő, még mindig szükségünk lehet – vagy szimplán jobb megoldás lehet az elektromos fűtőrendszer. Temperálásra, vagyis a hőmérséklet szinten tartására kiváló az elektromos fűtőpanel és jól kiegészítheti otthonunk fűtésért felelős rendszerét. Például nappal, amikor nem vagyunk otthon, le tudjuk kapcsolni az elsődleges rendszert és átveheti az irányítást a fűtőpanel.

Érdemes szakember segítségét kérni, hogy pontosan hova szereljük fel ezeket a paneleket (pl. olyan helyre, ahol hideg légáramlat van, nincs sok értelme), majd egy fúróra, pár csavarra lesz szükségünk: és készen is leszünk. Nem kell engedély, szakértő, bontási munkák, csövek, közmű, semmi… Csakúgy, mint egy ahogy egy elektromos autó viszonyul egy benzines vagy Diesel olajoshoz, itt sincsenek kattogó részek, zaj, kopás, szivárgás, félelem egy csomó eshetőségtől.

Könnyen lehet, hogy gyerekeink vagy unokáink furcsállva néznek majd a fényképekre, amiken különböző radiátorokat és fűtőtesteket mutatunk nekik. De most, ha fűtőpanel árak fűtőpanel webáruház témában keresgélünk, a Klímaglobál csapat nagy segítségünkre lehet.