Tudnivalók azoknak, akik nyomtatót szeretnének az otthonukba

Életünk szerves része a rengeteg számítástechnikai eszköz, ami nélkül ma már élni sem tudnánk. A nyomtató is egy olyan kellék, ami sokat mindennapjait könnyíti meg. Természetesen ugyanolyan sokan vannak azok is, akiknek olyan ritkán szükséges a nyomtatás vagy épp a xerox, hogy nem éri meg befektetni egy nyomtatóra. De mi van azokkal, akik gyakran használnák?

Hogyan válasszunk nyomtatót?

Érdemes megfontolni a kérdést, mint oly sok más témában, ebben sem jó elhamarkodott döntést hozni. Először is érdemes eldönteni, hogy mire szeretnénk használni a nyomtatót az otthonunkban, aztán érdemes utána számolni, hogy mennyi pénzt tudunk a fenntartására szánni. Ezután pedig megismerkedhetünk a nyomtatók különböző típusaival. Mivel ezt egy átfogó cikknek tervezem a nyomtatók világáról, ezért akit jobban érdekel a nyomtató típus kiválasztásának témája, az a nyomtatoalkatresz.hu weboldal blogján igazán belemelegedhet a témába.

Először is két nagy nyomtatótípust különböztetünk meg: a lézeres nyomtatót és a tintasugaras nyomtatót. Ezen kívül osztályozhatjuk még a nyomtatókat az alapján, hogy fekete-fehér nyomtatásra alkalmasak csak, vagy színesre is; valamint az alapján, hogy csak nyomtatásra képesek, vagy multifunkcionálisak, tehát szkennelni és másolni is lehet velük. Az utóbbi két kategóriát mindenki el tudja dönteni magának, hiszen ismeri a szükségleteit: szeretne majd másolni, vagy sem? szeretne majd szkennelni, vagy sem? szeretne majd színesen nyomtatni vagy sem?

A tintasugaras nyomtatok általában sokkal olcsóbbak, mint a lézeres társaik, és habár elsőre még hozzá is csomagolnak egy kis festéket (ami igazából alig több, mint ami néhány tesztlap nyomtatására elég), utána a fenntartása már nagyon sokba fog kerülni, az is előfordulhat, hogy drágábban kell patront vásárolnod bele, mint amennyiért a nyomtatódat vetted, főleg ha színes patront is szeretnél bele. Képeket azonban elég szépen nyomtat, szóval ha ez a cél, nyugodtan lehet használni. Egyébként érdemes tudni, hogyha nincs folyamatosan használva, akkor a tinta beleszáradhat a patronba.

A lézernyomtatók festékpor segítségével nyomtatnak, tehát esetükben nem áll fenn a tinta beszáradásának problémája, akármennyi használatlanul eltelt idő után használatba lehet őket hozni. Gyorsabban nyomtatnak, mint a tintasugarasak, valamint könnyebb javítani őket. Fényképek részletgazdag nyomtatására nem alkalmas, a színes lézernyomtató minősége inkább a kiadványokat idézi. Ráadásul, ha színeses is szeretnél nyomtatni, akkor három különböző színű tonert is kell venned hozzá: ciánkéket, magentát és sárgát. Szóval otthoni fénykép nyomtatásra kevésbé ajánlott, de ha csak fekete fehérben nyomod, akkor sokkal előnyösebb, mint az előző típus.

Meddig bírja a patron / toner?

Mindig rá van írva az adott patronra vagy tonerre, hogy hány oldal kinyomtatására alkalmas, de ez a szám általában öt százalékos lefedettséggel van ki számolva. Mi ez az öt százalékos lefedettség? Ez körülbelül annyit tesz, mintha egy teljes A4-es oldal normális betűközzel, nem vastagított betűkkel lenne teleírva. De ez ugyebár csak egy ideális eset, de szinte soha nem nyomtatunk ilyet. Lehet, hogy tele van a szövegünk vastagított betűkkel, lehet hogy vannak benne képek, függetlenül attól, hogy színesbe vagy fekete fehérbe nyomtatjuk őket. Aztán számít az is, hogy mekkora margót hagyunk, van-e fejlécünk meg láblécünk és így tovább. Tehát ez tényleg is ideális eset, ezért történhet meg az, hogy ugyanaz a kapacitású patron vagy toner egyik alkalommal egy hónap alatt fogy ki, másik alkalommal pedig fél évig bírja. Erre igazából nincs recept.

Toner és tintapatron rendelés nyomtatókhoz – eredeti és utángyártott | Nyomtatóalkatrész.hu

Na és akkor térjünk vissza a már említett weboldalhoz. Nyomtatót nem lehet vásárolni tőlük, de minden mást igen, ami azután kellhet, ha már megvettük a nyomtatónkat. Külön menüpontban van a tintapatron és a toner. Valamint mindkét menüpont további pontokra van felosztva a nyomtatók márkája alapján. Ez egy nagyon fontos megoldás, mert így sokkal könnyebben megtalálhatjuk az általunk választott terméket. Ha kiválasztunk egy márkát, felsorolva láthatjuk az összes nyomtatójukat, ami létezik és ezek közül kikereshetjük azt, ami nekünk van. A felsorolás alatt pedig egy rövid bemutató van az adott márka nyomtatóinak működéséről. Természetesen ha azonnal tudjuk a nyomtatónk pontos nevét, vagy netalán a toner vagy patron pontos nevét, akkor egyenes azt is beírhatjuk a keresőbe. A találatok között biztosan ki fogja dobni. Ha a toner vagy patron nevét írjuk be, le tudjuk ellenőrizni, hogy biztos megfelel-e a nyomtatónkba, hiszen a terméknél találunk egy felsorolást a kompatibilis nyomtatókról.

Az oldalon árulnak eredeti tonereket és tintapatronokat, amiket a gyártól gyártanak a saját gépeikhez, valamint után gyártott kellékeket is, amik természetesen olcsóbbak. A jó hír az, hogy mindkét esetben van garancia. A garanciának természetesen meg vannak a feltételei, például nem lehet sérült a visszaküldött termék, valamint minimum 75%-os töltöttségű kell legyen. Nem ám, hogy három nap alatt kinyomtatunk mindent és kifogyasztjuk a partont vagy tonert é akkor vissza küldjük.

Az oldalon működik egy állandó akció is, ami főleg cégeken éri meg, vagy olyan magánszemélyeknek, akik ismeretségi körében többüknek van nyomtatója és együtt rendelnek. Minden terméknek van egy kiinduló ára. Ezt kell kifizetned, ha csakis az a terméket veszed meg. Azonban ha két terméket vásárolsz, akkor mindkettő olcsóbb lesz, ha pedig hármat, akkor mindhárom még olcsóbb. Minden terméknek tehát három ára van feltüntetve, hogy lásd, hogy mennyivel lesz olcsóbb, ha veszel még mellé valamit. És hogy még jobb legyen: itt nem három ugyanolyan termék vásárlásáról beszélünk, hanem három bármilyen, akár teljesen különböző termékről is lehet szó. A webshop rendszer pedig automatikusan számolja ezeket a kedvezményeket, tehát neked nem kell bajlódnod vele, csak vásárolnod kell. A kiszállítás pedig minden esetben ingyenes. Igaz, minimum nettó 3937 forintra kell vásárolnod, de nekik nem is igazán vannak ennél olcsóbb termékeik. Maximum egy kisebb kiszerelésű fényképpapír csomag kerülhet ennél kevesebbe, de egy toner vagy tintapatron már nem igazán.

GLS futárszolgálattal dolgoznak, vagy az ők csomagpontjaikra lehet kérni a csomagot, vagy a futár elviszi a megadott címre. De azt hiszem ezt nem kell bemutatnom. A nyugtát kisebb csomagok esetében a csomagba helyezik el, nagyobb csomagok esetében a doboz oldalára, de úgy, hogy ne legyen látható. Ha regisztrálsz hozzájuk, akkor a fiókodban kezelni tudod a régi vásárlásaidat valamint a nyugtáidat. Ha rendszeresen vásárolsz nyomtató alkatrészeket a cégednek, akkor szerintem érdemes beregisztrálni. Ráadásul szerződést is lehet kötni velük, aminek szintén meg vannak a maga előnyei. Olyankor például ők viszik hozzád a termékeket és nem a futár. Ez esetben lehet készpénzzel fizetni nekik, személyesen,valamint a futárnak is lehet utánvéttel, minden más esetben előre kell fizetni: vagy bankkártyával vagy utalással.

Mindezt azért mondtam el, hogy lássátok, hogy mivel jár egy nyomtató fenntartása és hogyan lehet pótolni a kifogyott tonert vagy patront. Természetesen vannak más cégek is, de mivel én ezt ismerem és használom, ezért ez volt számomra a legkézenfekvőbb.