Az interneten talált napelem pályázatról

Manapság már elképzelhetetlennek tűnik az internet nélküli élet. A világhálón beszélgetünk, tanulunk, vásárolunk, játszunk, barátkozunk, dolgozunk, csaknem mindent ott csinálunk. Ha a böngészőben keresgélünk, szinte minden problémánkra megtalálhatjuk a megoldást. Sokszor azon veszem észre magam, hogy ha valamit keresek, vagy valami érdekel, először a számítógép elé ülök le, és nem az ismerőseimet, barátaimat kérdezem meg róla. Régen ez teljesen másképp volt, de rendjén is van, hogy változnak a dolgok.

A gyáram felújításához szükséges szakemberek, kellékek és ötletek után is az interneten kutattam. A cég épülete megviseltté vált az évek során, ráfér már egy kis törődés. Fontos nekem a környezetvédelem, ezért mindenképpen szeretném környezettudatossá tenni az épületet. Az első gondolatom az volt, hogy napelemeket szereltetek fel a tetőre. Amikor utánanéztem az áraknak, már nem voltam benne teljesen biztos, hogy ezt az elképzelésemet meg fogom tudni valósítani.

Már épp kezdtem lemondani az energiahatékony cégemről, amikor megtaláltam a napelempalyazatok.hu honlapot. Az weboldalról tudtam meg, hogy létezik  a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” elnevezésű pályázat. Természetesen első olvasásra én sem értettem sokat a hosszú névből, de a napelempalyazatok.hu internetes oldalon minden lényeges infót megkaptam a pályázatról.

napelempalyazatok.hu

Pályázni nem csak vállalkozásokkal lehet, hanem magánszemélyek és lakásszövetkezetek is próbálkozhatnak. A vállalkozásokkal induló nyertesek másfél és ötven millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást, vagy kedvezményes kamatozású kölcsönt kapnak. Ha a pályázatom nyerne, ebből a pénzből tejes mértékben energiahatékonnyá alakíthatnám a gyárépületemet. Kezdetben csak a napelem rendszert szerettem volna felszereltetni, azonban a hőszivattyúk, a hőszigetelés, a napkollektorok, a fűtésrendszerek korszerűsítése, valamint a nyílászárók cseréje is megoldható lenne a pályázat segítségével.

A napelemes pályázatokról amúgy már korábban is hallottam, de nem tudtam pontosan, hogy kik pályázhatnak, valamint milyen feltételek vannak. Nagyon meglepődtem, amikor láttam, hogy akár magánszemélyként is lehet pályázni a kedvezményes, 0%-os hitelre. Bár lehet, hogy nem kellene mindenbe egyszerre belevágnom, de már azon is elgondolkodtam, hogy a saját házamat is környezetkímélővé kellene alakítanom.

Az már biztos, hogy a pályázók között az én nevemmel is találkozhatnak majd. Remélem, hogy hamarosan a házamon és a vállalkozásomnak otthont adó épületen is napelemek fognak díszelegni. Az ügy érdekében mindent megteszek.