Hélium palackkal az élet

Az a nap is úgy indult, mint az összes többi. Akkor még nem is sejtettem, hogy a nap végén buzgón hélium palackot fogok rendelni. Mivel számítógépen dolgozom minden nap, a munka előtt olvasgatni, böngészni szoktam a neten kicsit. Ez egy tök jó dolog, megnézni a világban történt dolgokat, átpörgetem a hírportálokat, olvasgatok egy-két cikket erről-arról, megnézem a kedvenc youtubereim napi vlogját, a leveleimet. Szerettem ezeket a délelőttöket, olyan nyugisak voltak, a napfény cirógatta az arcomat, szövegíróként dolgoztam az egyetem mellett, szóval ilyen meg ehhez hasonló unalmas leírásokkal próbáltam telíteni, hogy kijöjjön az egyébként eléggé alulfizetett szószám ebben a cikkben is. Mindenesetre az internet elég nagy segítségül szolgált számomra, és a böngészés közben véletlenül olvastam egy rövid hírt a héliumról. Ez aztán annyira beszippantott, hogy egész nap a héliumról olvastam érdekességeket. Többek között például azt, hogy a hélium egyfajta végtermék a világegyetemben a csillagok mechanizmusa végett. Vagy hogy vulkánok lávájában is előfordulhat, bár pusztán nagyon ritka esetekben. A kilencvenes években állítottak először elő egyébként mesterségesen, vákuumos térben forraltak kénsavat. Életem legjobb barátját is úgy ismertem meg, hogy egy héliumos fórumon feltettem egy kérdést – és ő volt az egyetlen, aki tudta a választ. Aztán egész nap beszélgettünk, a héliumról többek között meg a hélium palackról, amiről azt mondta, hogy a gazpalackfutar.com oldaláról rendeljem meg, ha igazán érdekel engem ez a gáz, próbáljam ki.

Természetesen szót fogadtam neki: rá is jöttem a hélium palack segítségével rengeteg dologra a kémiai anyagról. Elsősorban otthoni felhasználásaira döbbentem rá. Nem csak a hangszín emelésére jó, hanem az élelmiszerek konzerválására is alkalmazható. Az otthoni MRI készülékembe is betöltöttem, és tapasztalhattam, hogy valóban, a kórházban is ezzel hűtik a szupravezető mágnest. Igen nagy felfedezés volt ez egy egyetemi hallgatónak az evidenciáról, ráadásul ekkor döbbentem rá a kérdésre: ha otthon is van MRI-m, amely a legtöbb kórháznak megfizethetetlen, miért dolgozom? Aztán rájöttem, hogy pusztán a munka öröméért.

Mindenesetre rengeteg dolgot megtudtam a héliumról, többek között azt is, hogy ha lesz majd egyszer léghajóm, héliummal kell megtöltenem (ezt eddig is tudtam, de az összekapcsolás öröme hihetetlen fantasztikus érzés tud lenni), illetve, hogy még a mélytengeri búvárok is ezt használják. Ha tehettem volna, összeházasodtam volna nyomban a hélium palackkal, de attól tartok a párom nem örült volna a dolognak. Ültem lehengerelve az arányaiban tökéletes palack előtt, és néztem, igyekeztem magamba szívni a látványt. Időközben még az MTA helyesírási tanácsadó portálján is megnéztem, hogy a hélium palack valójában egybeírandó, csak hogy minél többet tudhassak meg róla, az igaziról.

Igazán hálás voltam a fórumos barátomnak, aki ajánlotta nekem a gazpalackfutar.com oldalát, hiszen valami rendkívül fontos dologra jöttem rá. Az életemet ettől fogva annak szenteltem, hogy ne csak a kőolajból legyek képes héliumot kivonni – a saját véremből is. A kísérletek végül nem tartottak semerre, sajnos így az életem ráment egy kudarcra, egy eleve, rendeltetése szerint kudarcra ítélt próbálkozásra, ennek ellenére, életem romjai fölött görnyedve végül is boldog voltam, mert a hélium palack mellettem volt, amelyet minden alkalommal a gazpalackfutar.com oldaláról rendeltem újra, miután elfogyott. A barátaimnak, ha valamilyen gázpalackot akartak rendelni, minden fenntartás nélkül ajánlottam az oldalt, ahol tökéletes volt a kínálat, viszont figyelmeztettem őket attól, hogy túlságosan belebolonduljanak ezekbe a kifogástalan palackokba, a szerelem rajtam is túlnőtt, amit éreztem irántuk. A hélium palackkal keltem és aludtam, együtt hallgattunk klasszikus zenét, és még papot is hívattam, de sajnos nem volt hajlandó összeadni minket.