Mit kell figyelembe venned, ha eladod a házad

Ezen a blogon sok különféle témát érintettem már, és mindig fontosnak tartom, hogy olyan dolgokról írjak, amik más embereknek is hasznosak lehetnek. Manapság sok ismerősöm is eladja a házát, és mondják nekem, hogy ehhez sok előkészületet kell megtenni. Nem csak a ház tatarozására gondolok, meg utána a hirdetés feladására. Például sokan korábban nem tudták, hogy mielőtt eladnák az ingatlant, kell szerezniük egy energia tanúsítványt is hozzá.

Ez mutatja a háznak energiateljesítményét. Ez jelzi a világítás, a szellőzés és a ház fűtésének energiafelhasználását. Ez hasonló az energiahatékonyságot jelző háztartási készülékek osztályozásához. Az osztályozás A-tól G-ig terjed. Az A-besorolású házak a leghatékonyabbak, azaz a legalacsonyabb az energiaköltség az esetükben. Eközben a G-besorolású otthonok a legkevésbé energiahatékonyak.

Fő célja, hogy információt nyújtson azoknak az embereknek, akik házat szeretnének vásárolni, még mielőtt beköltöznének. Ezen információk rendelkezésre bocsátása lehetővé teszi a vásárlók számára annak felmérését, hogy mely ház költségesebb az energiaszámlák szempontjából.

Ha az utcán több azonos kinézetű ház áll, a vásárlók inkább a magasabb besorolású házat választják. Ugyanakkor meg akarják ismerni a minősítésbeli különbségek okait. Van a magasabb besorolású otthonnak újabb kazánja? Mindezt úgy tervezték, hogy a vásárlók a vásárlás előtt megkapják a szükséges információkat.

A tanúsítvány megszerzéséhez ütemeznie kell otthonának értékelését. Az értékelés végén az értékelő tanácsadó jelentést nyújt, amely tartalmazza a ház tanúsítását. A jelentés javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mit tehetne az energia fogyasztás helyzetének javítása érdekében.

Az energetikai tanúsítvány árak nem is olyan magasak, de amúgy sem számít ez, mivel kötelező az ingatlan eladása előtt. Az ilyeneket meg hasznos tudni.