Lefilmezett internet digitalizálás!

Komor őszi reggelen, amikor még félálomban voltam gyanútlanul sétáltam munkába, az egy régi kedves egyetemi csoporttársam sétált velem szembe. Egyik kezében egy VHS kazetta volt. Túlzott kíváncsiságot éreztem, hogy megtudhassam, mi van azon a kazettán, mert nem minden nap lát ilyet manapság az ember, ráadásul már amúgy is rég találkoztam vele, jó lenne egy kis élménybeszámoló tőle. Mindig is egy szétszórt, elvarázsolt figura volt, hangosan rá kellett köszönnöm, hogy észrevegyen. Ijedten kapta fel a fejét Gabi, de amint megpillantott és az agya is feldolgozta a kapott információt, széles mosollyal köszöntött ő is engem! Szerencsére annyira egyikünk sem sietett, hogy egy ébredést segítő kávéra nem lenne idő. A legközelebbi sarkon lévő vendéglátóegységbe beültünk és fel is tettem neki az első kérdésemet.

Mi van azon a videokazettán?!

Kis nevetés után egy kielégítő választ kaptam.

„A kazetta tartalma nem más, mint Apám, amikor oktató jelleggel készített egy videót, az első internetre való fellépéséről. Az egész család rajta van mindemellett rettenetesen régi, ezért számunkra ez rettenetesen fontos…”

Megrökönyödve hallgattam a kedves kis történetet. Aztán muszáj volt azt is megkérdeznem, még is miért van nála?

„Szüleim évfordulójára szeretnék kedveskedni valami személyessel és véletlenül találtam a weben egy olyan szolgáltatást, ahol VHS kazetta digitalizálása az egyik fő profil és beugrott ez a kazetta. Most megyek ezt elintézni…”

Sokat mesélt erről a lehetőségről, ami nekem is egyre szimpatikusabb lett. Az egész egy kis családi vállalkozás és életük a digitalizálás, de nem csak videóval foglalkoznak, hanem hangfelvételekkel is. Ez egy jó ötlet, mert biztos sokan vannak olyanok, akik szívesen feltöltenék a régmúlt emlékeit az internetre. A beszámolója alapján nem is drága egy művelet és lényegében történelmet ír, aki ezt megteszi, mert szinte elpusztíthatatlan, eltüntethetetlen lesz a felvétel. Majd biztosan még felveszem a kapcsolatot Gabival, hogyan sikerült a digitalizálás és milyen hatást ért el az ajándék a szüleinél, mert ez egy valóban kedves gesztus és ötletes meglepetés egy olyan szép napra!

Ha pozitív csalódás lesz mind a kettő, lehet, ellopom az ötlete és én is igénybe veszem ezt a szolgáltatást!

A kávézóban még gyorsan megbeszéltük a régi időket, meg persze én is elmondtam, hogy most éppen a számítástechnikában utazok, mint rendszergazda egy blogot is vezetek hobbiként és megemlítem majd a találkozásunkat rajta, aminek kifejezetten örült! Sokat beszélgettünk volna még, de sajnos menni kellett a dolgunkra.

Úgy két héttel később felvettem vele ismét a kapcsolatot és megkérdeztem, milyen lett a digitalizálás és a fogadtatás. Mind a kettő remek volt, állítása szerint. A videó nagyon szépen, jó minőségbe sikerült a szalagról a bináris világba átültetni, amitől a szülők teljes mértékben ellágyultak!

Ennek fényében a jövőben én is igénybe veszem majd ezt a lehetőséget, mert szükség van rá! Jó, hogy még valaki foglalkozik ilyennel és szívét lelkét beleteszi ebbe!