A programozhatóság már alapelvárás?

Részemről a válasz mindenképpen igen, én örülök, hogy az számítástechnika által uralt világba csöppentünk, és már nem csak a kézi okoseszközeim programozhatók bármire. Vannak közvetlenebbül funkcionális működésű dolgok, amik szintén megtaníthatók már erre-arra, még ha a célterületük szempontjából, amin belül ellátnak egy-egy feladatot, nem is valami sokoldalúak.

Ma már egy otthoni fűtőtest is programozható bármire. Állítható, variálható a működése úgy, hogy ne kelljen mindig manuálisan rábírni valamilyen működésre – írja a futesrendszerek.hu egy-egy termékről. És a neten már mindenki, aki be szeretne mutatni valami újat, főleg ha értékesítésre szánja, mert ez a szakterülete az adott oldalnak, mindig hangsúlyozza az “okos részét” a készüléknek. És annak programozhatóságát!

Így is van ez jól: a futesrendszerek.hu-ra is azért mentem eleve, mert az igencsak kicsi lakásomba valami praktikusabb, nem annyira bebetonozott megoldást kerestem. Ugyanis nekem itt, a központi kazános fűtésmegoldás nagyon drága – amit a szomszédság közösen használ -, én pedig elvagyok a legénylakásomban úgy, ha csak egy szobát fűtök rendesen. Az elektromos fűtőpaneleket korszerű szabályozhatósági lehetőségekkel írták le az oldalon. Beépített termosztát – köszönhetően az ilyesminek nem esem bele a szoba túlfűtésének pazarló hibájába azóta. Volt olyan falra szerelhető változat ilyen panelből, ami nem volt helyigényes sem – kis lakásba tehát más miatt is ideálisnak bizonyult, azóta pedig be is vált. Úgy értem, a hosszas használati tapasztalatok szerint is.

Ekkor még nem is tudtam ettől függetlenül, hogy micsoda haladóan összetett megoldás-paradicsomba csöppentem fűtéstechnológiák terén, és emiatt hadd meséljem is el, mik azok a víz víz hőszivattyúk.

A szüleim, a jóval nagyobb házuk fűtésére ugyanis pont valami ilyet szerettek volna, amikor rájöttek, hogy újra egy nagyobb gázkazánba beruházni már igencsak pazarló beruházás lenne, és egyébként is ráhangolódtak szépen lassan a fenntartható, környezetbarát megoldásokra. Mert az egy hibás, mégis úgy látom, hogy kikezelhetetlen beidegződés, hogy sokan azt hiszik, az idősek sohasem nyitottak az ilyen innovációkra…

A víz víz hőszivattyúk szintén elektromos áram bevonásával tudnak termelni hőenergiát. Méghozzá az egyik legtöbbet a különböző hőszivattyútípusok közül! Az olyan nagy házakhoz, mint az övék, pedig bőven eleget! A talajvíz hőmérséklete ugyanis még télen is magasabb, mint a hidegebb napok alkalmával a mínuszokba csúszó levegőé. Két egymástól 15 méterre fekvő kútra van az eszközhöz szükség általában (ezzel még számoljunk), melyekből az egyiket “nyerő kútnak”, a másikat “nyelő kútnak” nevezett el a szakma. De, ettől függően is két nagy csoportról beszélhetünk még víz víz hőszivattyúk esetében: vízkivételesekről és vízkivétel nélküliekről.

Az ne tévesszen meg senkit, hogy az előbb azt írtam, hogy a talajvíz télen is melegebb, így ideálisabb ezen hőszivattyúk használata bárki számára. Újabban pont azt tapasztaljuk ugyanis, hogy egyre enyhébbek a telek, és még a súlyos mínuszokban sincs olyan hőszivattyú, ami ne boldogulna valahogy, de szélsőséges esetben a víz víz hőszivattyúk működése tényleg gazdaságosabb és hatékonyabb.

A szüleim is tehát ilyen mellett döntöttek, amikor hírül adtam nekik, mikre leltem még a futesrendszerek.hu oldalon magamnak vadászott eszközök mellett, és náluk a próbafúrás is igazolta, hogy megfelelően fog működni ott ez a technológia. Még szűrőre sem volt szükség a vízminőség miatt, úgyhogy nekik is új lett mostanra, és környezetbarát a komplett házuk fűtése. És én is elvagyok a kisebb, de programozható, modern dolgaimmal itthon.

A haladás feltartóztathatatlan, és engem nagyon szórakoztat a futesrendszerek.hu-hoz hasonló oldalak olvasgatása. Néha el sem tudom képzelni, hogy ezen netes kalandozásokból igen rövid időn belül gyakorlati megoldások lesznek, de ha nálam, nálunk most is működött. Akkor hát azt mondom, nézelődjetek ti is többet ilyen siteokon! 🙂 Hátha…