A családi iPad-ről tanultam napelemmel spórolni

Van egy közös családi iPad-ünk, mivel mindenkinek külön-külön nem volt rá szüksége, gondoltuk veszünk egyet, amit éppen az használ, akinek szüksége van rá. Apukám általában olvas és nyelvet tanul vele, anyukám online órákat tart, én meg leginkább zenélni szoktam róla, vagy videókat nézni.

A hétvégén apukám után használtam és keresgéltem volna az éppen aktuálisan kiszemelt következő darab kottáját, azonban a böngészőben egész érdekes dologról olvasott. Ennyit láttam nagy betűkkel: SPÓROLJ NAPELEMMEL! Nagyon érdekelnek a fenntarthatósággal kapcsolatos témák, ezért hát gyorsan végiggörgettem az oldalt. Megérte!

Arról írtak, hogy egy napelem rendszer mégis mennyiben tud ahhoz hozzájárulni, hogy a háztartásunk zöldebb legyen és mennyit is tudunk mindezzel, illetve az ehhez kapcsolódó életmóddal megspórolni. Mindenek előtt pedig tisztázták, mi is ez az egész és hogyan működik. Most összeszedem belőle a szerintem legérdekesebb és legfontosabb dolgokat.

Egy napelem rendszer a nap elektromágneses sugárzását elnyelve képes elektromos áramot előállítani, méghozzá a tetőre és/vagy állványra szerelt napelemek segítségével. Ezt az egyenáramot még át kell alakítani váltóárammá ahhoz, hogy a háztartásban is tudjuk hasznosítani, hiszen Magyarországon az elektromos hálózat 230 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú váltóárammal működik. Erre a célra szolgál az inverter, amelynek minősége rendkívüli módon befolyásolja az egész rendszer hatásfokát, úgymond ez az egész lelke, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő termék kerüljön beszerelésre. Ezután már tudjuk hasznosítani a teljesen zölden termelt áramot.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy de mi a helyzet éjszaka?! A megoldás viszont roppantmód egyszerű. Nappal több energiát termel a rendszer, mint a háztartás az adott pillanatban el tud használni. Mivel az energia tárolása továbbra is nagyon gazdaságtalan és veszteséges, ezért ezt általában nemes egyszerűséggel visszatáplálják a villamos hálózatba. Amikor pedig nem termelnek a napelemeink energiát, egyszerűen csak a központi hálózatról fogyasztunk. Ennek az adok-kapoknak pedig általában nullához közeli számla a vége, sőt, még az is lehet, hogy a szolgáltató fizet nekünk.

Növelni tudjuk egy ilyen hatásfokát és megtérülését azáltal, hogyha minél több eszközt elektromos üzeművé teszünk. Így a több fogyasztó nyilván jobban ki fogja használni a zöld energiát, közben meg elbúcsúzhatunk más rezsi költségektől. Például ha a főzést és fűtést is villannyal oldjuk meg, a gáz számlára többet nem kell gondolnunk.

Persze ha mégse lenne lehetőségünk ilyen mértékű fejlesztésre, akkor sincs veszve semmi, hiszen egészen egyszerű apróságokkal is sokat lehet spórolni, mivel a sok kicsi sokra megy. Ilyen trükkök például, hogy akkor és addig égessük a villanyt, amíg tényleg szükség van rá. Ahol sokat kell égnie használjunk energiatakarékos izzót, ahol viszont ez nem indokolt, maradjunk a ledeknél. Mossunk csak teljes mosógéppel és mosogassunk csak teljes mosogatógéppel. Ha ezt nem várjuk ki, gyakorlatilag pazarlunk, vizet és energiát egyaránt. Amire pedig kevesen gondolnak: a hűtőszekrény hátsó rácsát tartsuk tisztán és ne toljuk rá a falra, hogy le tudja adni a hőt.

Ezeken kívül persze még jónéhány másik tipp is létezik, amiket érdemes lehet követni, a lényeg persze mindig egy: nyitott szemmel járjunk és próbáljunk tudatosan takarékoskodni az energiával és a nyersanyagokkal, hiszen ez a fenntarthatóság egyik alappillére. Teljesen mindegy, hogy van-e napelem rendszerünk, vagy nincs, vagy valamilyen más zöld energiával próbáljuk kiegészíteni a háztartásunk energiaigényét, az a fő, hogy a lehetőségeinkhez mérten próbáljunk meg odafigyelni, hogy a lehető legkisebb nyomot hagyjuk magunk után. Elvégre ezt a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön…