Minden az internetről indul

Manapság már mindenki az internetről tájékozódik. Na jó, biztosan nem mindenki, de nagyon nagyon sokan. Én is az internetet hívom segítségül, amikor inspirálódni szeretnék, vennék valamit, keresek valamit, vagy csak úgy olvasgatnék, mi történik a nagyvilágban. Szokott működni ez a forrás, természetesen a megfelelő kritikával együtt, tehát nem szabad mindent elhinni, amit az interneten írnak.

Így volt ez a nyílászáró csere kapcsán is. Elkezdtem nézegetni a weboldalakat, hogy ki mit tanácsol, fa vagy műanyag ablakot érdemes inkább venni, és abból milyen típusút, melyik gyártótól, hány év garanciával, … Rengeteg kérdésem volt, mert nem nagyon mozgok otthonosan a nyílászárók témakörében. Találtam egy olyan oldalt, ahol egyértelműen a műanyag nyílászárókat ajánlották, mert a műanyag ablak hangszigetelés tekintetében felülmúlhatatlan. Érdeklődve tovább olvastam a bejegyzést, miszerint valakinek az egész életét változtatta meg a műanyag ablakok beszerelése, így sokkal nyugodtabban alszik, nem ébred fel a reggeli város zajaira. Ezt azért kicsit túlzásnak éreztem, hogy ekkora hatása lehet egy nyílászáró cserének, de azt mindenképpen figyelemre méltónak találtam, hogy a műanyag ablakok ilyen remekül hangszigetelnek.

Rá is kerestem, hogy mit tudnak még ezek a műanyag ablakok és kiderült, hogy a szigetelés nagyon megy nekik. Nem csak ha hangról van szó, hanem hő esetében is, vagyis tényleg jól bent tartják a meleget a lakásban, vagy éppen kint tartják, évszaktól függően. Ez megnyerően hangzott, mert így spórolni lehet a fűtésszámlán, ami nem csak anyagi okokból örvendetes, hanem környezetvédelmi megfontolásból is. A műanyag ablakok mellett szól még, hogy nem kell velük rendszeresen foglalkozni, ellenben a fa nyílászárókat lakkozni kell bizonyos időközönként. Az UV természetesen nem válogat, a műanyag ablakokat is éppen ugyanúgy süti a nap, de akár évtizedekig ellenállnak neki kifakulás vagy minőségromlás nélkül. Ez pedig bőven megfelel nekem.

A mindennapi emberek élménybeszámolóinál azért hitelesebb forrásból is tájékozódni akartam, ezért megnéztem áruházak honlapjait és szakemberek tanácsait is. Egyre jobban meggyőzve éreztem magam, hogy a műanyag nyílászárók lesznek a nyerők nekem, de azért még nem adtam fel a keresést. Talán nem meglepő, hogy nem találtam ígéretesebb megoldást, viszont ahogy jobban beleástam magam a témába, kezdett körvonalazódni, hogy hány rétegű, milyen szellőzésű és milyen gyártmányú ablakokra lesz szükségem. A véglegesítés előtt konzultáltam apukámmal is, aki mindig kisegít, ha műszaki vagy technikai jellegű kérdéseim vannak. Végül vele mentem el megvenni az ablakokat és a munkásokat is ő felügyelte az ablakcsere napján. Mit mondjak, megérte belevágni ebbe a projektbe, hiszen tényleg érezhetők a műanyag ablakok előnyei. És milyen nagyszerű, hogy ebben az egész folyamatban az internet volt segítségemre.