Online filmnézés vagy letöltés?

Elég gyakran kerestek meg olyan kérdésekkel, amik egyébként többeket érdekelhetnek, ezért most nem egyenként szeretnék válaszolni mindenkinek, hanem itt, egy helyen kifejteni a témát. Az új kérdés az online filmekkel kapcsolatos. Ti hogy néztek filmeket? Letöltitek, vagy online nézitek őket?

Miért olyan fontos kérdés ez?

Írd be a keresőbe, hogy onlinefilmek, és nézd meg a találatokat. Ugye, hogy van bőven találat? És van, amelyik tényleg online nézhető filmeket kínál, míg mások határozottan a letöltésre buzdítanak. És az egyszeri felhasználó ekkor ott áll, hogy mégis melyiket válassza? Persze, a legbiztonságosabb út, ha moziban nézed meg, TV-ben, vagy DVD-n veszed meg – de kinek van arra pénze manapság? Az internet korában gyakorlatilag közkinccsé vált majdnem minden művészeti termék, és ennek megfelelően tekintünk is rájuk. 2 módunk is van rá, hogy hozzájussunk a filmjeinkhez és sorozatainkhoz – megmutatom, mik az előnyeik és a hátrányaik.

Mi a jó az online filmekben?

Onlinefilmek több helyen is találhatóak az interneten, még a magyar szinkronos és feliratos változatok is viszonylag könnyen elérhetők. Legnagyobb előnyük, hogy nem kell őket letöltened, tehát a gépeden helyet nem foglalnak, és vírusokat sem hoznak le magukkal. Az más kérdés, hogy az online filmek megtekintésekor figyelned kell arra, hogy hova kattintasz, nehogy valami ártalmas hirdetést nyiss meg véletlenül. Az online filmek egyik kisebb hibája, hogy várni kell egy darabig, amíg betölti a filmet, és lehet, hogy egyszer-kétszer félbe is kell szakítani a mozidélutánt, hogy időt adjunk a filmnek. A másik hátrány, ahogy a nevük is mutatja, hogy csak internetkapcsolat mellett tekinthetők meg.

onlinefilmek

Mit tud a letöltés?

A letöltéssel már sokkal inkább magadénak tudhatod az adott filmet. A te gépeden van, szinte azt csinálsz vele, amit csak akarsz. Az onlinefilmekkel ellentétben, ha már egyszer letöltötted a gépedre, akár offline is megnézheted, akárhányszor. Betöltésre sem kell várnod, legfeljebb akkor, ha a géped is lassú. Hátránya a vírus leszedés lehetősége, illetve az, hogy törölnöd kell a gépedről, ha nem akarod, hogy helyet foglaljon rajta.

Melyik a jobb?

Eszem ágában sincs döntőbíróvá válni ebben a kérdésben, de ha azt akarom, hogy érjen valamit ez a cikk, akkor valamit mégis mondanom kell, nem igaz? Ha választani kell a kettő közül, akkor én az online filmnézést választom, mivel ezt tartom kényelmesebbnek. Kevesebb dolgom van vele, ráadásul egy filmet általában csak egyszer nézek meg, ezért semmi szükségem nincs rá, hogy későbbre is eltároljam. A kedvenc oldalam mind közül a mozi.ma, aminél kevés nagyobb választékkal rendelkező oldalt ismerek. Egy időben én is inkább letölteni szerettem a filmeket, ahogyan a játékaimat is letöltöttem, de utólag már jobban szeretem online nézni a filmeket, pusztán azért, mert gyakorlatilag semmire nem kell várnom hozzá.

Sorozatoknál is ugyanez a helyzet?

A sorozatok virágkorát éljük, úgyhogy valóban jó kérdés, hogy vajon sorozatokat is jobban megéri-e online nézni, mint letölteni? A helyzet az, hogy szerintem igen, de nem minden típusú sorozatnézőnél van ez így. Ha valaki részről részre szeret haladni, heteken át, akkor az online filmnézés tökéletesen megfelel. Ha viszont szeret egyben ledarálni egész évadokat, akkor lehet, hogy a letöltés lesz a számára megfelelő mód, főleg akkor, ha út közben, mondjuk vonaton szeretné megnézni az éppen aktuális részeket. Én mondjuk darálni is online szoktam a sorozatokat, mert a legtöbb esetben csak néhány kattintásba kerül, és már jöhet is a következő rész. Az onlinefilmek számomra több előnnyel rendelkeznek, mint hátránnyal, ezért részesítem előnyben őket a letöltéssel szemben, ám ez abszolút egy szubjektív vélemény. Azt javaslom, hogy mérlegeld te is az előnyöket és hátrányokat, és az alapján dönts. Vagy megteheted, hogy mindkettőt kipróbálod, és a tapasztalataid alapján döntesz. Vagy mindig ott lesz a harmadik út, hogy fizess a filmekért – de egyébként ha már láttad egyszer moziban, akkor szerintem nagy bűnt nem követsz el, ha online is megnézed.