Használjuk a számítástechnika segítségét munkakereséshez

Elképesztő, hogy az utóbbi években mennyit fejlődött a technológia. Sokszor már az az érzésünk van, hogy 2010 óta végtelen idő eltelt. Ez pedig nem véletlen. Csak hasonlítsuk össze azt, hogy a világ milyen ütemben fejlődött, mondjuk pár évtizeddel ezelőtt. Bár a nyolcvanas évek és a kilencvenes évek között is hatalmas volt az ugrás, azért össze sem lehet hasonlítani azzal, ami mondjuk a 2000-es és a 2010-es éveket jellemezte.

Én például a legszebben a videojátékokon és filmeken keresztül tudom szemléltetni ezt a változást. A videojáték ipar, a kezdettől fogva azt hajhászta, hogy minél realisztikusabb, vagy szebb legyen a megjelenítés. A filmipar is rengeteg speciális effektet próbált használni ahhoz, hogy korábban elképzelhetetlen dolgoknak adjanak formát. Ez többé-kevésbé sikerült is, viszont nagyon kevés olyan fantasztikus film van, amit mai szemmel komolyan lehet venni. Pedig édesapám mesélte nekem, hogy annak idején egy gagyi horror filmen is majdnem elájultak az emberek a moziban.

A mai világban azonban szinte mindent meg tudunk csinálni számítógéppel, úgy, hogy az eredmény szinte fotorealisztikus. A játékok is kezdik elmosni a határt a valóság és fikció között. A furcsa azonban az, hogy most már sokkal jobban kijönnek a hiányosságok. Gyakran tapasztalhatjuk azt, hogy a CGI rettenetesen gagyi a mostani akciófilmekben is. Ez pedig nem azért van, mert ne lenne ott a technológia arra, hogy szebben kivitelezzük őket. Hanem azért, mert bárki számára elérhető már ez a módszer és nem mindenki akar egyforma mennyiségű munkát, illetve pénzt belefektetni.

Én pedig ekkor szoktam felhozni azt az érvemet, hogy valójában sosem arról szólt a látvány, hogy mennyi pixelt tudott megjeleníteni az adott eszköz. Hanem arról, hogy milyen stílust tudott megteremteni az alkotó. Mivel ezek a dolgok időtlenek. Ha valóban van egy látomás, ami az elejétől végéig át van gondolva, az nem számít, hogy ki által lesz megnézve, meg fogja állni a helyét.

Így vagyok az online szolgáltatásokkal is. Az interneten most már csak egy gombnyomás kell ahhoz, hogy széles választékát elérjük bárminek. Viszont éppen emiatt nagyon sok silány oldal is felbukkanhat. Ha pedig diákmunkáról van szó, nem engedhetjük meg magunknak, hogy valami harmadrangú szövetkezet keressen nekünk munkahelyet. Éppen ezért vagyok olyan boldog, hogy így bevált nekem a Topiwork, amiről az egyik ismerősömtől hallottam.

A munka világa egy nagy labirintus, én pedig még csak a kapujában álltam. Nemrég kezdtem el az egyetemet és ekkor döbbentem még csak rá, hogy milyen nagy plusz felelősség az, ha az embernek magának kell megkeresni a kenyerét. Korábban jelentkeztem pár ajánlatra, de egyik sem vált be igazán. Teljes kétségbeesésembe pedig a Topiwork oldala érkezett. Ha beírjátok a keresőbe, hogy „diákmunka budapest” akkor biztos vagyok benne, hogy hamar rá fogtok találni.

Topiwork

Mint mondtam, idáig a legrosszabb dolog az volt, hogy sosem láttam át azt, hogy miből és hol választhatnék. A Topiwork azonban a könnyen kezelhető felületével lehetővé tette azt, hogy egy kicsit én is megismerjem azt, hogy milyen lehetőségeim vannak. Nagyon boldog voltam, hogy nem kellett reklámokat kikerülnöm, vagy bonyolult menüket kezelnem. A designra sem lehet semmi panasz, mivel átlátható és letisztult. Ez pedig jellemző a Topiwork teljes oldalára.

Alapból a munkahely kereső funkcióval nyitnak. Ez az egyik legfontosabb része az oldalnak, mivel itt személyre tudjuk szabni azt, hogy milyen munkát szeretnénk vállalni. Ez elengedhetetlen, mivel a Topiwork választéka nagyon bőséges. Nem biztos azonban, hogy egy olyan városban, vagy olyan munkakörben ajánlják fel őket, ami számunkra megfelelő. Elsőként éppen ezért mindenképpen érdemes kiválasztani azt, hogy milyen környéken érdekelnek minket a munkaajánlatok. Így pedig azonnal ki tudjuk szűrni a munka ajánlatokat, amik távol esnek a lakóhelyünktől.

Ezután két irányba folytathatjuk tovább a keresésünket. Az egyszerűbb mód, ha már tisztában vagyunk azzal, hogy milyen munkát szeretnénk vállalni. Ilyenkor csak simán be kell írnunk a munkakereső első sorába, az adott munka megnevezését. Ha talál hasonlót, akkor azonnal ki is fogja adni. Mind tudjuk azonban, hogy a diákmunka keresők számára ez nem mindig ennyire egyértelmű dolog.

Nem kell azonban ekkor sem megijedni. Ha csak annyit tudunk, hogy érdekelne minket valami diákmunka budapest területén, akkor ránézhetünk a kategóriák rendszerére. Itt érthető szempontok szerint vannak összegyűjtve a különböző munkalehetőségek. Több kategóriából is választhatunk, mint például a „pénzügy” vagy „fizikai”. Ha nincs túl sok időnk a tanulmányaink mellett, akkor rákattinthatunk az „alkalmi” kiírásra is. Itt olyan munkák elérhetők, ahol nem kell hosszútávon tervezni és elég, ha csak néha beugrunk.

Én azonban rögtön azon gondolkoztam, hogy milyen jó lenne egy olyan diákmunka budapest területén, ami megy is a tanulmányaimhoz. Éppen ezért kiválasztottam a gazdasági vonalat és elkezdtem böngészni az itt található ajánlatokat. Legnagyobb meglepetésemre a munkakeresés itt sem fulladt teljes káoszba. Ez pedig annak volt köszönhető, hogy a Topiwork rögtön feltüntette róluk a legfontosabb információkat, amik alapján egy ránézéssel már kiszűrhettük azokat, amik nem felelnek meg az elvárásainknak.

A főbb infók között ott volt a munka típusa, a munkaórák száma és a várható bérezés. Szépen végig is mennék az összesen. A típusok kapcsán megláthattam, hogy nagyon sok ajánlat gyakornoki pozíciót rejt magában. Ez pedig tökéletesen illeszkedett a korábban említett tervemhez. Hiszen gyakornokként nem csak, hogy egy kis tapasztalatot szerezhetek a szakmámban, hanem még a jövőmet is megalapozhatom egy cégnél. Ez pedig fantasztikusan hangzott.

A munkaórák alapján rögtön el tudtam dönteni, hogy melyek azok a lehetőségek, amik beleférnek az időmbe a tanulás mellett. Az utolsó infó volt azonban a legfontosabb és talán a leginkább meglepő. Ez nem más, mint a bérezés. Sok cég pont ezt szokta a legutolsó pillanatra hagyni. Én azonban mindig úgy gondoltam, hogy a tudatos választáshoz szükségünk van erre is. Így pedig nem kell elmennünk feleslegesen interjúkra, amiknek a végén csalódnunk kell. Hálás voltam a Topiwork egyenességéért és nemsokára találtam is egy olyan ajánlatot, ami igazán megtetszett.

Most jött azonban a legtrükkösebb része az egésznek. Hiszen sok a diákmunka budapest területén, viszont nehéz bejutni egy ilyen helyre. A Topiwork oldalán azonban nem ez volt a tapasztalat. Gyorsan regisztráltam, hogy az alap adataim már meglegyenek, majd rákattintottam a „jelentkezés” gombra. Félelmeim ellenére nem kellett heteket várnom ahhoz, hogy felvegyenek. Pár nap múlva fel is hívott az egyik Topiwork munkatárs és miután megbeszéltük a részleteket, tudatta velem, hogy enyém az állás. Azóta is annál a cégnél dolgozok és nem lehet panaszom semmilyen anyagi gondra.