Interneten lakást keresni – mint tűt a szénakazalban

Bizony, az a helyzet, hogy akármennyi ódát és dicshimnuszt hallunk az internetről, hogy gyakorlatilag minden megtalálható rajta, azért a hatékony kereséshez valamennyire nem árt érteni hozzá. Az meg pláne nem mindegy, hogy hol próbáljuk megtalálni, amire szükségünk van.

Az idősebb korosztályok valamiért úgy idegenkednek az internettől, mintha az egy nagy és felfoghatatlan, sőt, gonosz és ártalmas dolog lenne. Drága nagyikámmal már többször nekifutottunk, hogy megpróbáljam elmagyarázni neki: mi is a világháló és miért jó? Sajnos a számos próbálkozás ellenére továbbra is mintha nem egy nyelven beszélnénk, egyszerűen nem tudja, avagy már nem is akarja megérteni a dolgok lényegét. Pedig ő kért meg rá, hogy mutassam be neki az internet csínját-bínját, ugyanis a nővérem már két éve kint él Skóciában, ahová a férjével a munkájuk miatt települtek innen, Győrből, Nagyika pedig nagyon szeretné tartani vele a kapcsolatot. Hallotta, vagy látta a tévében, hogy már létezik a videohívás, és úgy érezte, hogy itt az ideje belépnie a 21. századba! Megkapta anyukánk régi laptopját, és mivel a tévé és telefon előfizetéséhez internet is járt, így azzal sem kellett a továbbiakban vesződni. Megkért, hogy tanítsam meg a használatára, meg hogy hogyan tud videohívást fogadni és indítani. Nem volt egyszerű menet, de azért nagy nehezen sikerült rá csúnya szóval élve betanítani.

Egyszer aztán, mikor náluk voltunk látogatóban, furcsa kérdéssel állt elő. Az érdekelte, hogy hogyan tudna bizonyos dolgokra rákeresni. Nem egészen értettem a kérdést, így megkértem, hogy fejtse ki kicsit bővebben a dolgot. Nemigen akart pontos választ adni, ezért kénytelen voltam megkérdezni, hogy pontosan mit is szeretne megtalálni. Azt mondta, hirdetéseket szeretne keresni, de nem tudja hogyan álljon neki. Bekapcsoltam hát a gépét és megnyitottam neki a Google-t. mondtam neki, hogy ide írhatja be a keresőszavakat amikre kíváncsi. Megköszönte, és kikapcsolta a számítógépet, szóval gondoltam, hogy nem lehet olyan fontos.

eladó lakás győr

Pár héttel később ismét átugrottunk hozzá látogatóba, én pedig megkértem, hogy hadd üljek a gépe elé, mert fontos levelet várok. Persze mondta, hogy vasárnap nem jön a postás, ezen jót kuncogtunk, majd az e-mail fogalmának gyors átfutása után mondta, hogy persze, használjam csak nyugodtan. Oda is ültem, éppen be volt kapcsolva, és voltam olyan kis kíváncsi, hogy megnéztem, mégis mit keresgél ilyen nagy titokban. Egy kicsit megdöbbentem azon, amit találtam. A keresőbe az volt bepötyögve, hogy “eladó lakás győr”, utána pedig megnyitva egy egész sor hirdetés, főleg egy bizonyos oldalról. Mondjuk nem csodálkozom rajta, hogy elsősorban a nextapro.hu hirdetései sorakoztak, ugyanis, bár eddig nem ismertem ezt a webfelületet, egyből láttam, hogy a többi hirdetésoldalnál jóval egyszerűbb és áttekinthetőbb, lényegesen jobb kezelőfelülettel rendelkezik, mint a versenytársak. Gyorsan fel is írtam magamnak a telefonomba, mert úgy voltam vele, hogy még nekem is jól jöhet, ha keresni akarnék valamit, vagy mondjuk eladnám egy-két régi cuccomat. De nem is gondoltam volna, hogy van még olyan apróhirdetésoldal, ahol ennyire körültekintően és jól szűrik a tartalmat, ráadásul az ingatlanoknál még azt is előre lehet jelezni, ha alkudni szeretnénk.

Egyszer csak lélekszakadva megjelenik mellettem nagyanyám, és az arcához kap, mikor meglátja, mit nézegetek, és azt dünnyögte: oda a meglepetés. Kérdeztem tőle, hogy miért akarna elköltözni, másrészt mi lenne benne akkora meglepetés, hacsak nem az, hogy jöhetünk majd bútort cipelni. Addigra már a szüleim is beléptek a szobába, és ők sem voltak maradéktalanul boldogok. mondták, hogy üljünk vissza az asztalhoz és beszéljük ezt meg. Ekkor még mindig nem értettem teljesen a dolgot, de aztán mindenféle kertelés nélkül közölték: engem akartak meglepni egy lakással. Én majdnem lefordultam a székről, úgy meglepődtem. Aztán elmagyarázták, hogy a nővérem kitelepülésébe is jócskán belesegítettek, úgy fair, ha az én életemnek is adnak egy kezdő lökést. Mivel eladó lakás Győr környékén van bőven, így nagyanyámat bízták meg a válogatással, úgyis van bőven szabadideje.

Szóval a végén kiderült, mihez is adtam én Nagyikámnak a tippeket, de sajnos lelepleztem a kis “összeesküvést”. Ettől függetlenül nem tettek le a szándékukról, csak éppen nyíltan, már engem is bevonva keresgéltek tovább. Nekem pedig egy kis plusz is bejött ezzel, ugyanis megismertem a nextapro.hu-t, ami azóta is nagyon hasznos, ha valamit adni-venni szeretnék, más oldalt nem is nagyon használok.